İstanbul Havalimanı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

DHMİ tarafından 3 Mayıs 2013’te İstanbul 3.Havalimanı’nın inşa edilme ve işletilmesi 22.152 milyar Avro’luk bir teklif ile Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu’na konsorsiyum olarak ihale edilmiştir. Kurulan konsorsiyuma İGA ismi verilmiştir. İstanbul Havalimanı’nı inşa eden firma İGA’ dır. 7 Ekim 2013 tarihinde kurulan İGA şirketi, inşaat tamamlandığında 25 yıl boyunca işletme hakkını da alacaktır.

 

 

İstanbul Havalimanının Konumu ve Teknik Bilgileri Nelerdir?

İstanbul Havalimanı, İstanbul’un Avrupa Yakası’nda, şehir merkezinin 35 kilometre kuzeyinde, Karadeniz’e kıyısı olan Akpınar ve Tayakadın köyleri arasında 76,5 milyon metrekarelik bir alanda inşa ediliyor. Terkos Gölü’ne yakın Çatalca-Göktürk-Arnavutköy kavşağında olup Taksim’e 15dakikalık sürüş uzaklığında bulunmaktadır.

 

 

İnşaat 4 aşamada tamamlanacak olup, bu aşamalara ait bilgiler şu şekildedir:

l 1. Aşamada yapılacaklar: 90 milyon kapasiteli 3 adet pist; 2 adet bağımsız paralel pist (3750m x 60m) ve 1 Adet Cross pist (3750m x 60m), Yüksek hız ve bağlantı taksirutları, terminal binası, Apron, Hava trafik, Haberleşme ve meteroloji sistemleri, hizmet binaları ve sosyal alanlar.

 

 

Bu aşamada gerçekleştirilecek olan Hava Trafik Kontrol Kule mimarisi kültürel anlayış göz önene alınarak, İstanbul’un simgesi olan lale figüründen esinlenerek tasarlanmıştır. Kule 90m yüksekliğinde olup AECOM tarafından tasarımı yapılmıştır.

 

 

2. Aşamada yapılacaklar: Akpınar yerleşimi tarafına 1 adet bağımsız pist (3750m x 60m) ve 1 adet paralel Taksirut (3750m x 45m)

3. Aşamada yapılacaklar: Tayakadın-Yeniköy mevkine 1 adet bağımsız pist (3750m x 60m), 1 adet paralel Taksirut (3750m x 45m), havalimanı yerleşkesi güneyine 1 adet Cross pist (3750m x 60m), 1 adet paralel Taksirut (3750m x 45m)

Tüm aşamalar tamamlandığında İstanbul 3.Havalimanı, yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak ve 300’den fazla noktaya uçuş imkânı sağlayacaktır.

 

 

Bunun yanında İstanbul Havalimanı Dünyada gemi ile ikmal yapılabilen havalimanlarından biri olma özelliğini de taşımaktadır. Bu yöntemin avantajı ise karadan yaklaşık olarak 2250 nakliye aracıyla yapılacak sevkiyatın bir noktadan gemi ile karşılanmasıdır. Böylelikle 3. Havalimanı’nda yakıt ikmalleri de sadece deniz yolu ile yapılabilecektir.

 

 

İstanbul Havalimanı Ulaşımı Nasıl Sağlanacaktır?

İstanbul havalimanına karayolundan bağlantı Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu entegrasyonu ile sağlanacaktır. Yüksek Hızlı Tren bağlantılı raylı sistem eski demiryolu güzergahını kullanarak 15 dakikada Taksim’e ulaşacaktır. Bunun haricinde araç kiralama firmalarıda sizlere bu konuda yardımcı olmaktadır. Firmamız < istanbul havalimanı araç kiralama sizlere yardımcı olmaktadır.