Oto Kiralama Firması Açmak

Oto Kiralama Firması Açmak

İş yaşamında birbirinden farklı sektörler var. Bunlardan bir tanesi de son yıllarda giderek popüler iş alanlarından bir tanesi haline gelen oto kiralama işi.  Ülkemizde de gerek bilinen Rent a Car bayiliği alarak, gerek kendi istanbul havalimanı oto kiralama firmasını açarak firmalar kendi araç filolarında yer alan araçları belli prosedürler dahilinde günlük, haftalık, aylık olarak kiralama yoluna gidiyorlar. Araç kiralama işi son derece prestijli olan işler arasındadır.

Her araç kiralama firmasının bünyesinde değişik marka ve modellerin araçları bulunuyor. Bulunan bu araçlara göre de günlük kiralama rakamları ortaya çıkıyor.

Oto Kiralamanın Piyasadaki Durumu Bilinirliği

Bir araba kiralama şirketinin iş planının konseptini ve pratik planını tam olarak uygulamak için, en azından, hizmet vermek zorunda kalacağı pazarın temel özelliklerini bilmesi gerekir.

Türkiye'de araba kiralama pazarının bu temel özellikleri aşağıdaki veri türlerini içerir:

1. Araba kiralama pazarının hacmi, dinamikleri ve bölgesel özellikleri.

Türkiye oto kiralama pazarı, 2000'li yılların başında ortaya çıkmaktadır.

19 yıllık bir süre zarfında, araç kiralama pazarı, Ankara ve İstanbul’da yüksek net değerli müşterileri hedefleyen dar bölümlere ayrılmış bir nişten, hem yerli markalar hem de yabancı araç kiralama franchise sözleşmeleri kapsamında faaliyet gösteren şirketler konusunda uzmanlaşmış bir uzman servis firmaları ağına dönüşmüştür. Ülkenin birçok şehrinde araba kiralama şirketleri mevcuttur.

Şu anda, araç kiralama hizmetleri için toplam pazar yılda milyon dolarları bulmaktadır. Ayrıca, bu ulaştırma hizmetleri segmentinin gelişme dinamikleri, son birkaç yılda en az % 15-20 oranında artmaktadır. Bu oranlar, piyasanın hala küçük bir sermayeye sahip olmasından kaynaklanmaktadır.  Büyük metropol şehirlerinde bile, her biri 10-20 araçtan oluşan bir filoya sahip bir düzineden fazla kiralama şirketinin faaliyet göstermediği bir durumdur. Araç kiralama alanında faaliyet gösteren Türkiye’deki otomobil filosunun genel değerlendirmesi, örneğin, filo filosunun en az 2 milyon araç olduğu Avrupa'daki ülkelerden on kat daha az olan 50-70 bin otomobilden daha fazla değildir.

Türkiye'de araba kiralama pazarının bir özelliği de, bu hizmetleri sunan şirketlerin coğrafi yoğunluğunun çoğunlukla Ankara, İstanbul, Antalya (piyasanın neredeyse% 70'i) kentlerindedir. Bunun yanında Muğla, İzmir gibi kentlerde, Kapadokya bölgesinde de bilinen markaların oto kiralama firmaları mevcuttur. Turizm ağırlıklı olan kentlerde araç kiralama hizmetleri çok daha revaçta olan bir iş alanıdır.

2. Piyasa yapısı. Araba kiralama pazarı yapısı, müşterilerin  yapısına göre şu ana kategorilere dayanmaktadır. Bunlar iş seyahatlerinde seyahat eden insanlar, turistler, kurumsal müşteriler. Şu an kendi arabası olmayan müşteriler ve turistler büyük bir paya sahiptir.

Türkiye'de araba kiralama pazarı hala az gelişmiş olduğundan, oldukça bölümlere ayrılmış bir yapıya sahiptir. Yani şu ana kadar bir şekilde yapılandırabilen ve nihayet pazarı şekillendirecek kadar güçlü oyuncu yok. Araba kiralama pazarlarında, özellikle de bölgesel pazarlarda, çok dar bir müşteri segmentinde çalışan veya ek bir seçenek olarak araç kiralama hizmeti sunan çok sayıda küçük oyuncu var (bu, oteller, turist kampları ve kamp alanları için de geçerlidir).

Ayrıca, Türkiye’nin birçok büyük şehrinde, örneğin Avis, Herz, Europcar, Kiralık Arabalar, Araba Rezervasyon ve diğerleri gibi küresel araç kiralama şirketlerinin temsilcilikleri aktif olarak görünmeye başladı. En popüler hizmetler, yurtdışına seyahat etmenin yanı sıra şoförlü araç kiralama da dahil olmak üzere, ticari ve kişisel amaçlarla şoförsüz araç kiralama hizmetidir.

Burada aynı zamanda sıradan kiralama şirketleri olabilen ve aynı zamanda işlerini aktif olarak çeşitlendiren otomobil paylaşım şirketlerinin de standart araba kiralama formatı ile artan bir şekilde rekabet ettikleri belirtilmelidir. Örneğin, analistler tarafından yürütülen çalışmaların verilerini dikkate alırsak, 2030 yılına kadar araba paylaşımı tüm araba kiralama pazarının en az % 25'ini kaplayacaktır.

Açıklayıcı bir örnek olarak, Ankara şehri için istatistiklere değinebiliriz : xxxxx

Bu nedenle, yavaş yavaş kiralama işinin hem araç kiralama için geleneksel formatın bir organik kombinasyonu olan hem de müşterilere hizmet sağlamak için araç paylaşım programlarının kullanımı olan birleştirilmiş bir işletme programının kullanımına doğru kayacağı sonucuna varabiliriz.

Ayrıca, Türkiye'de araba kiralama hizmetlerinin kapsamının, hem araba kiralama hizmetini hem de ağırlama hizmetleri ile birlikte turist gruplarına eşlik eden, araba kiralama turizminin öncü bir yer işgal edeceği iç turizm turizmi akışındaki artış nedeniyle büyük ölçüde genişleyeceği de özellikle belirtilmelidir.

 

Yaklaşık Yatırım Tutarı (Fizibilite Şeklinde)

Yatırımları Açmak

Tüm izinlerin alınması dahil olmak üzere şirket kaydı

4000

Franchising Bedeli ( Eğer Franchising alınıyorsa)

50000

Ofis alanı hazırlama, tamir, tasarım.

6000

Filo tescili, sigorta

10000

Web sitesi geliştirme ve ilk ay için reklamcılık

5000

Otomotiv ekipmanı alımı, ön bakım: 10  farklı modelden araç için

750000

Diğer giderler

5000

Toplam Maliyet

830000

2. Belirtilen miktarlarda araç kiralama şirketinin işleyişine ilişkin aylık maliyetler:

Aylık masraflar

Çalışan personel giderleri

27200

Büro kiralama (40 metrekare M.)

4000

Amortisman

1000

Elektrik su doğalgaz internet giderleri

1000

Reklâm giderleri

1500

Servis filosu bakımı

3000

Yakıt ve sarf malzemesi alımı

1500

Güvenlikli otopark ücreti

2000

Toplam Maliyet

41200

 

Proje Hakkında Genel Bilgiler

Araç kiralama işi hakkında verilebilecek temel bilgiler şu alt başlıklar altında toplanabilir

Projenin güçlü yönleri:

  • Kira için sürekli büyüyen talep;
  • Çok çeşitli satış ve tedarik kanalları;
  • Hızla değişen pazara hızlı adaptasyon;
  • Kurumsal müşterilerin isteklerine hizmet yelpazesi ve hacimleri bakımından bireysel bir yaklaşım oluşturma imkanı.

 

Projenin zayıf yönleri

  • Yerel işletmelerden, araç kiralama ağı şirketlerinden gelen rekabet;
  • Personelin kalitesiz çalışması, araç bakım ile ilgili teknolojik düzenlemelerin ihlali;
  • Sık hasar ve araç arızası riskleri;

Projenin özellikleri

  • Kiralanan araç filosunu genişleterek, sürücüler, rehber tercümanlar sağlayarak işi büyütmek;
  • Kurumsal müşterilerle çalışma yeteneği;
  • ilgili işletme türleri yaratma olasılığı - örneğin, oto kampçılık, oto turlarının organizasyonu

Tüm bu bilgilerden yola çıkarak şunlar söylenebilir:

 

Projeye yönelik tehditler:

  • Pazarda nispeten yüksek rekabet;
  • Otomobil yedek parçaları ve yakıt fiyatlarındaki artış;
  • Kira artışı veya bir park yeri kiralamanın sona ermesi
  • Hem nüfusun hem de ticari sektörün azaltılmış satın alma gücü, araç kiralama hizmetlerine olan talepte genel bir azalma.

 

Oto Kiralama Pazarının Büyüklüğü

Ülkemizde oto kiralama Pazar payının büyüklüğü şu şekilde verilebilir:

Kuruluş Aşaması Adımları

İster bayilik alma yöntemi ile ister kendi oto kiralama şirketini açmak için öncelikli olarak vergi mükellefi olmak gerekir. Bunun için ticaret odasına yada esnaf sanatkarlar odasına kayıt olmak gerekir. Ayrıca itfaiye giderek gerekli işyeri açma süreçlerinin tamamlanması gerekir. SGK kayıtlarının da tamam olması ile beraber böyle bir iş yeri açmak için belediyeye gerekli başvuru yapılabilir.

Dükkân, Yer, Bölge Seçimi

Araba kiralama firması açarken bölge ve yer seçimi son derece önemlidir. Olabildiğine istanbul havalimanı araç kiralama , otogarları, tren istasyonları içine olamıyorsa yakın yerlere açılması önemlidir. Bunun yanında kent merkezlerinde görünen yerlerde açılması da başlı başına önem arz eder. Kavşaklarda görünen ana yollar üzerinde iş ve trafiğin yoğun olduğu yerlerde seçimler yapılmalıdır.

Dükkan seçiminde ise köşe yerlerde herkesin görebileceği kör olmayan noktalarda aydınlık, ferah dükkan seçimleri yapılamalıdır. Dükkan dizaynı ve dekorasyonu da ona uygun bir biçimde yapılmalıdır. Kullanılan ofis mobilyaları özenle ve uyumlu bir biçimde seçilmelidir.

Personel Seçimi, Organizasyon/Yönetim Yapısı

İş planının belirlediği hedeflerin tam olarak gerçekleşebilmesi için kurumsal bir yapıda firmanın görünmesine olanak verecek düzeyde çalışanların olması gerekir. 10 araç filosuna sahip bir kiralama şirketi için en uygun sistem ve personel sayısı şöyle görünebilir:

Sabit maliyetler

Maaş

Çalışan sayısı

toplam

Çalışan başına aylık ortalama maaş

Genel Müdür

7000

1

7000

6000

Müşteri yöneticisi

5000

2

10000

4500

Muhasebe Personeli

3500

1

3500

3000

Avukat

3500

1

3500

3000

Mekanik teknisyeni

3500

2

3500

3000

Sekreter

2500

1

2500

2200

Temizlik çay vb. personel yarı zamanlı

2200

1

2200

2000

Toplam aylık sabit bordro

27200

 

 

 

Mali modelde prim kısmı ve sigorta primleri dikkate alınarak 24 aylık bordro hesaplaması yapılır.

 

Bu personel programı, personel arasında sorumlulukların aşağıdaki şekilde dağılmasını sağlar:

1. Genel Müdür: Şirketin genel yönetimi, kilit müşteriler, tedarikçiler, hizmet şirketleri ve merkezlerle etkileşim.

2. Müşteri Yöneticisi  - Müşterilerle doğrudan çalışır, onlardan gelen başvuruları kabul eder, arabanın teslimatı ve kabulü üzerine belgeler hazırlar, gerekli tüm hesaplamaları yapar, ödemeyi kabul eder.

3. Muhasebe Personeli: Şirketin faaliyetlerine mali ve vergi desteği sağlamak için, dış kaynak kullanımında bir muhasebeci olan üçüncü taraf bir uzmandan hizmetlerin kullanılması öngörülmektedir. Lakin bunun yanında çalışan bu muhasebe personeli firmanın içindeki ön muhasebe çalışmalarını yürüten kişidir.

4. Avukat: Avukatın araç kiralama ile ilgili tüm hak taleplerinde sorumluluğu vardır - bu, ilgili sigortanın tasarımı, sigorta şirketleri ile çalışmaktır. Ayrıca, bir avukatın görevleri arasında, mahkemelerin dava açtığı şirketin çıkarlarını ve trafik araçlarının işletilmesiyle ilgili çeşitli durumlarda trafik polisini temsil etmeyi içerir.

5. Mekanik Teknisyenler: Filo içindeki araçların iyi teknik durumunu, zamanında bakımı sağlama görevini yerine getirir. Ayrıca, mekanik teknisyenler, arızaları, ekipman eksikliğini ve yedek parçaları değerlendirmek ve düzeltmek için müşterilere otomobillerin kabulü ve teslimatı ile doğrudan ilgilidir.

6.Sekreter: Genel müdüre asistanlık eder. Ofis içi işleri organize eder. Firmaya gelen telefonlara bakar. Gerekli bölümler arası iletişimi sağlar

7. Temizlik Çay Yemek Personeli: Ofis içinde temizliğin yapılması, çay servisleri ve yemek işleri ile sorumlu olan kişidir.

Bir ödeme sistemi, ikramiye ve bir çalışma modu olarak, bu iş planı aşağıdaki noktaları sağlar:

1. Genel müdür, işin sadece idari ve mali bölümünün değil, aynı zamanda şirketin pazardaki pozisyonunun da sorumluluğuna sahip olduklarından, düzensiz bir iş gününde çalışırlar

2. Diğer tüm personel, normal çalışma programına göre çalışır –Çalışma Bakanlığının öngördüğü 5 günlük çalışma haftası.

Tüm tam zamanlı çalışanlar için bir ödeme sistemi sağlanmıştır - “şirketin sonuçlarına ve sonuçlarına göre düzenli olarak hesaplanan (3, 6 ve 12 ay) maaş artı ikramiye”.

 

İşyeri Kurulduktan Sonra Satış / Pazarlama Çalışması

Araç kiralama hizmetleri için reklam yayınlamanın ana yöntemleri ve araçları şunlar olabilir:

  • iş, iş görgü kuralları, turizm ile ilgili hem ağda hem de baskıda bilgi kaynakları yoluyla reklam vermek. Bu tür bilgi kaynakları, işletme dergileri, varlıklı müşterilere odaklanan iş yayınları olabilir;
  • Sadece iyi bir satış kanalı değil, kendi web sitenizi kurmak. Ayrıca, şirketi müşteriler, ortaklar ve hatta rakipler arasında konumlandırmak için etkili bir araçtır;
  • Google, Yahoo, Yandex, Instagram, Facebook gibi doğrudan posta ağı kaynaklarının yanı sıra sosyal ağlar üzerinden reklam vermek;
  • Reklam afişlerinin iş merkezlerine, otellere, ulaşım merkezlerine (tren istasyonları, havaalanları), seyahat acenteleri ofislerine yakın yerleştirilmesi.

Şirketin bölgesel ekonominin gelişmesine adanmış çeşitli bölgesel iş konferanslarına katılımı, doğrudan reklamlara ek olarak şirketin doğrudan müşterilerini alabileceği küçük ve orta ölçekli işletmeler de iyi bir reklam hamlesi olacak.

Araç kiralama pazarında satışları teşvik etmenin temel yöntemleri, müşteri ile şirket arasında uzun vadeli ortaklıkların geliştirilmesi, özellikle müşteri ilk kez şirketin hizmetlerini kullanmıyorsa, güven oluşturmaktır. Ek olarak, satışları teşvik etmede etkili bir araç mümkünse bireysel müşteri taleplerini, yorumlarını ve taleplerini dikkate almaktır. İndirim sağlama, abonelik hizmetlerini kullanma gibi yöntemlere gelince, yalnızca şirketin hizmetlerini haftada en az bir kez kullanan müşterilere uygulanmaları beklenir.

Reklamın dağıtılması ve hizmetlerin tanıtımında teknolojilerin kullanılması için, şirketin reklam bütçesi ayda en az xxxx Türk Lirasına çıkacaktır. .

 

Bu Sektörde Yerel İşletme mi Açmak Bayilik mi Almak?

Araba kiralama firması açmak isteyenler kimi zaman bayilik almak mı yerel bir işletme mi açmak konusunda tereddütte kalmaktadır. Burada karar tamamen firmayı açacak kişinin kendi tercihi olmakla beraber her ikisinin de artıları ve eksileri vardır.

Yerel işletme olmasının en büyük avantajı işin ekonomik boyutudur. Bayilik ücreti ödenmez. Bayilik alındığı zaman ise bilinen bir markanın bayisi olmak o bölgeye iş amaçlı olarak geleceklerin, yabancılar için oldukça avantajlı olan bir durumdur.

Hedef Kitlesi

İşletmenin hedef kitlesi: Bir iş projesinin önceden belirlenmiş bir getiri oranına ulaşması için, şirketin çabalarının çoğunu, ana müşteri kategorilerinin gereksinimlerini karşılamaya yoğunlaştırmak gerekir. Araba kiralama işinde de durum böyledir:

1. Kendi arabası olan müşteriler, ancak bir sebepten dolayı geçici olarak araba kiralama mecburiyeti  olanlar. Bu genellikle başka bir şehre seyahat etmek ya da tamiratlar nedeniyle araç eksikliğidir. Toplam talep yapısında en fazla sayıda müşteri bu hedef kitlesinde var – Yaklaşık % 43'ü, aylık en az 7000 TL maaşlı iyi ücretli uzmanların sosyal gelir grubuna ait.

2. Araç kiralama hizmeti talepleri bakımından ikinci sırada, rekreasyon, seyahat ve turizm için arabaya ihtiyaç duyanlar yer almaktadır. Bu müşteriler yaklaşık % 20-25 oranındadır. Birçok açıdan, bu tür araba kiralayanların portresi bir veya iki çocuğu olan genç bir aileye benzemektedir. Aile üyesi başına düşen ortalama gelir en az 150.000 liradır.

3. Araç kiralama siparişleri bakımından üçüncü sırada şirket müşterileri bulunmaktadır. Bu tür siparişler temel olarak bazı iş delegelerinin, şirket temsilcilerinin, ortakların vb.

Kurumsal müşteri talebinin payı ortalama % 14 ile sınırlıdır. Bununla birlikte, bu kadar küçük bir talep payı, ortalama siparişin fiyat seviyesi ile iyi bir şekilde telafi edilir, çünkü bu tür müşteriler bir işletme sınıfı veya lüksün hizmet seviyesini tercih eder, yani pahalı lüks sınıfta yer alan arabaları.

Büyük ölçüde, müşteri talebini ve müşterilerin neden bir araç kiralama şirketi seçtiklerini analiz etmede de ilgi çekicidirler. Bir şirketin hizmetlerini seçmenin ana nedeni araç kiralama fiyatlarının seviyesine bağlıdır. Yani genel bir pazarlama politikasını uygularken, hem iş maliyetleri hem de sunulan hizmetlerin kalitesi (fiyat / kalite oranı) bakımından, hepsinin fiyat faktörüne yoğunlaşması gerekmektedir.

İşyerinin Yasal Kayıt Süreci, Muhasebe İşlemleri, Ruhsat İşlemleri

Belediyeden ruhsat alma işlemleri sırasında istenen evraklar şunlardır:

  • Vergi levhası fotokopisi
  • Esnaf sanatkarlar odası ya da ticaret odası kayıt belgesi
  • Nüfus cüzdanı sureti
  • SGK durumunu gösteren belge. Emekli ise emeklilik halini gösteren belge
  • İkametgah belgesi
  • Dükkan kişinin kendisine ait ise tapu fotokopisi kira ise kira kontratı
  • 2 adet yeni tarihli vesikalık fotoğraf
  • İtfaiyeden alınan resmi raporlar
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
  • Sabıka kaydı
  • İmza sirküleri

Tüm bunların yanında 80 metrekare kapalı alan zorunluluğu vardır. Yanıcı parlayıcı madde asla bulundurulmamalıdır. Araç ruhsatlandırma işlemleri sırasında yapılan kontrollerde mutlaka araçlar kontrol edilir ve LPG bulunan araçlar asla araç filosunda yer almamalıdır.

  •  

Risk Faktörleri

Türkiye'de araba kiralama pazarı nispeten genç ve hala tam doygunluktan ve gerçek büyük oyuncuların ortaya çıkmasından ve şiddetli rekabetten uzak. Ancak, bir istanbul havalimanı araba kiralama şirketi açarken ihmal edilmemesi gereken bir takım riskler vardır. Bu riskler arasında, ilk olarak aşağıdaki olumsuz faktörlere dikkat edilmelidir:

  • Potansiyel müşteri grupları arasında tüketici faaliyetlerinde azalma, ekonomik krizler, hem ülke içinde hem de diğer ülkelerden gelen turistlerin akışında azalma gibi olumsuz ekonomik koşullarla ilişkili piyasa riskleri. Bu tür riskleri etkisiz hale getirmenin birkaç yolu vardır ve bunlar çok sınırlıdır. Örneğin, düşük bütçeli bir filoyla çalışmak için seçenekleri kullanabilir veya kısmen taksi hizmetlerinde bulunmak için boşta arabaları kullanabilirsiniz;
  • Yeni hizmet taşıma teknolojilerinden rekabet. Bu, özellikle arabaları dakikalar içinde kullanmak için zaman dağılımının olduğu araç paylaşımı gibi formatlar için geçerlidir. Ayrıca rekabetin bir kısmı Uber veya Yandex.Taksi gibi hizmetler üzerine düşmektedir ve bu da bir dereceye kadar araç kiralama şirketinin müşterilerinin bu yöntemleri tercih etmesine neden olacaktır.Bu tür risklere karşı koymanın tek etkili önlemi, örneğin otel misafirleri, turist grupları, düğün misafirleri veya çeşitli kutlamalara veya resmi etkinliklere eşlik eden belirli müşteri gruplarıyla çalışmaktır (etkinlik endüstrisi).
  • Araba kiralama işi yüksek sermaye yoğunluğu ile karakterize edilir, işe girme parası oldukça yüksektir. Ek olarak, teknik kapsam, filonun bakımı ve yasal desteği (sigorta, vergi) de önemli fonlara mal olmaktadır (şirketin sermaye cirosunun neredeyse% 25'i). Bu nedenle, benzin, yedek parça veya otomobil sigortası fiyatlarında önemli bir artışla birlikte şirketin faaliyet karının belirgin ve aynı anda azalabileceği riski vardır. Bu tür riskleri önlemek için, belirli bir finansal rezerviniz olmalı ve zamanla kar kaybını telafi etmelisiniz (işi iflas ettirmeden), işletme ve müşteriler yeni ekonomik gerçeğe adapte olana kadar.
  • Araç seçimi de kendi içinde risk faktörleri içeren bir durumdur. Kişi araç kiralama  firması açarken farklı hedef kitlelerine hitap edebilmek için eğer 10 araçlık bir filo açacak ise olabildiğine 0 olan araçlar seçilmelidir. Aile arabaları, lüks arabalar, spor araçlar, arazi araçları araba filosunda olmalıdır. Aksi halde hep aynı türden eski arabalar firmalar için risk teşkil eder.

Bu sistemik risklere ek olarak, daha ciddi rakiplerin zaten ufukta insansız araçlar ve taksilerde olduğu gerçeği de indirilmemelidir. Ve bu hala geleceğin meselesi olsa bile, yine de, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin büyük şehirlerinde, modern bilgi teknolojilerini kullanan insansız araç kiralama hizmeti veren ilk şirketlerin ortaya çıkması beklenebilir.