Sürücüsüz Otomobiller

Teknolojinin hızla gelişmesiyle otomobil teknolojileri de gelişmiş, kullandığımız otomobillerde sürüş kolaylığı ve sürüş güvenliği sağlayan otomobil özellikleri birer birer otomobillere uyarlanmıştır. Yeni nesil otomobillerde, sürücüler açısından daha kolay otomobil sürüşü sağlamak, daha güvenli bir yolculuk yapabilmeleri ne imkan sağlamak için yol güvenliği sağlayan, şerit takip sistemi, fren mesafesi kontrol sistemi, otomobil lastiği yol tutuş performansı gibi özellikleri ölçen ve veriler elde eden sensör sistemleri geliştirilmiş sürücüler için daha kolay ve daha güvenli bir yolculuk sağlamıştır.

 

Otomobil üreticileri; elektronik sistemlerin, robot teknolojilerin ve yazılım sektörünün bir arada bulunduğu otomobiller geliştirmiş ve bu sistemlerin en ileri seviyesi olan sürücüsüz otomobiller geliştirilmeye başlanmış, Tesla sürücüsüz otomobil, Google Car, Apple Car gibi sürücüsü modellerin test sürüşleri yapılmaya başlanmıştır. Bu otomobillerin yanında büyük otomobil üreticisi firmalar kendi ürettikleri sürücüsüz otomobilleri Avrupa sokaklarında test etmişler ve geliştirmeye devam etmişlerdir.

 

 

 Vamp - Vita 2 ile test sürüşlerinde Fransa’nın Paris şehrinde sıradan bir trafiğin bulunduğu üç şeritli bir yolda 1000 km boyunca başarılı bir sürüş çıkarmıştır. Vamp – Vita 2, kamera görüntü sistemi ile, şeridi boş iken ,konvoy halinde sürüş yaparken, şerit değiştirirken aracın kontrolünü otomatik olarak sürücüden alarak sürücüsüz olarak yola devam etmiştir.

 

1995 yılında Vamp – Vita 2 nin geliştirilmiş hali olan Mercedes S modeli bir araç Almanya’nın Münih şehrinden Danimarka’nın Kopenhag şehrine 1600 km yolu sürücüsüz olarak kat ederek sürücüsüz dünya genelinde kullanılabilir bir araba üretilmiş oldu. Ancak o yıllarda Avrupa ülkelerinde trafik mevzuatları sürücüsüz arabaların trafiğe çıkması için 10 yıl boyunca izin vermediğinden, trafikteki sürücülerin bu duruma alışık olmadığından sürücüsüz otomobiller rafa kaldırılmış oldu.

 

Günümüze kadar teknolojinin gelişmesi ve yapılan ar – ge ler ile sensör sistemlerinin otomobillere uyarlanması, sensör yazılımlarının geliştirilmesi ile 2000 li yılların ortalarında DARPA ( Amerikan Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı ) savaş alanlarında kullanılması ve askeri güvenliği sağlaması amacıyla sürücüsüz otomobil ve savaş araçları üretmek için çalışmalara başlamıştır. DARPA, yaptığı çalışmalar ile teknolojik bir prototip geliştirmiş ve New Mexico da 2400 km dağlık arazide sürücüsüz olarak test edilmiştir.

 

Gelişen dünyada trafik kazalarının en aza indirilmesi kapsamında Avrupa Birliği ülkelerinin, 2018 yılından itibaren sürücüsüz otomobillerin yollara çıkmasına izin veren mevzuatların çıkabileceği konusunda anlaşmaya varmaları ile sürücüsüz otomobil ar-geleri hızlanmıştır. İlk olarak Google firması Google Car adı ile geliştirdiği ve kendi yazılımını kullandığı sürücüsüz otomobilleri geliştirmiş, önce Amerika’da San Francisco – Los Angeles arasında yapılan testlerde 230.000 km yolu kazasız atlatmıştır. Yapılan testlerden sonra Google Car otomobilinin test amacıyla dünyanın farklı yoğunluklarına sahip ülkelerinde test edilmesi için dünyayı dolaşmaya başlamıştır.

 

Benzer bir otomobile sahip bir diğer firma ise Apple firmasıdır. Apple, çok gizli olarak geliştirdiği Apple Car sürücüsüz otomobilini geliştirmiş ve test etmek için Amerika ‘da test amacıyla yer araştırması yaptığı bilinmektedir. Tesla Motors geliştirdiği otonomm otomobil ile Amerika’da 88000 km yol testi yapmıştır. Bu firmaların dışında büyük ve köklü otomobil firmaları Android firması ile ortak olarak çalışmalara başlamış anroid yazılımına sahip sürücüsüz kendi kendine gidebilen otomobil üreterek Avrupa sokaklarında on binlerce kilometre test sürüşü yapmışlardır.

 

Günümüz sürücüsüz otomobillerinin barındırdıkları özellikler

 

1 ) Şerit takip sistemi: Ön far kenarına konulmuş minik kameralar ile şerit takibi yaparak otomobili mecbur kalmadıkça şerit içinde tutuyor. Yolda şeritlerin olmaması durumunda yol genişliğini hesaplayan sistem, aracı şerit mesafesinde tutarak güvenli bir şekilde yolculuk yapılmasını sağlıyor.

 

2 ) Radar: Otomobil önünde belirli mesafeleri tarayarak kaza yapmasını önleyen sistemdir.

 

3 ) Lidar: Otomobillere 360 derece görüş açısı sağlayarak sağa – sola rahatça dönmelerini sağlıyor.

 

4 ) Kızılötesi Kamera: Kızıl ötesi ışıklar ile otomobili yola yönlendirip sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlıyor.

 

5 ) GPS: Aracın gideceği koordinatları işaretleyerek bu koordinatlara en kısa yoldan gidebileceği yolları belirliyor.

 

 

 Sürücüsüz otomobiller, çıkarılan trafik mevzuatları ve gelişen teknoloji ile 2018 yılından itibaren yollarda olacaktır. Artık yolda trafik stresi yaşamadan, sürücüye bağlı trafik kazaları olmadan rahat bir yolculuk bizleri bekliyor.